РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ ВІД СТУДЕНТІВ ФІЛОЛОГІЧНОГО: ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНІКИ ПРОЄКТУ EUROTOLERCULTURE

22 лютого студенти філологічного факультету ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) працювали з навчальним модулем «Європейські механізми впровадження культури толерантності та примирення: правові моделі й ініціативи громадянського суспільства» що реалізується у межах проєкту Erasmus+ Модуль Жана Моне EUROTOLERCULTURE «Європейський досвід формування культури толерантності в українській перспективі: освіта, медіа, мистецтво».

Розробниця курсу, Ірина Бондаренко, розповіла про правові моделі Ради Європи та Європейського Союзу упровадження культури толерантності у царині освіти, медіа, мистецтва. Студентів / студенток 3 та 4 курсів філологічного факультету зацікавила тема булінгу в освітніх закладах та способів протидії цьому явищу у сучасній школі. Слухачі радо ділилися практичними кейсами, власним досвідом у подоланні інтолерантного ставлення учасників освітнього процесу. Цікавим для студентів виявився блок щодо захисту прав людини через механізми Європейського суду з прав людини.

Ірина Бондаренко запропонувала майбутнім педагогам представити пакет реформ, спрямованих на нівелювання інтолерантного середовища у закладах середньої та вищої освіти. Цікаві пропозиції надали студенти освітніх програм «Середня освіта. Українська мова і література», «Філологія. Українська мова та література», «Польський переклад та міжкультурні комунікації» Олеся Шакун, Ілля Калініченко, Анна Дирибян, Ліза Дімітрова, Дарʼя Харчева, Ірина Іванів, Єлизавета Безкровна: упровадження програми сексуального виховання школярів, опції для учнів і студентів щодо інформування про цькування у школі у застосунку «Дія», обовʼязковий психологічний скрінінг педагогів щодо наявності агресії по відношенню до дітей, формування «малих» класів, переформатування традиційних «виховних годин» в уроки психологічної терапії.

Реалії війни вимагають посиленої уваги суспільства і педагогів до проблем травмованої психіки дітей, а також до формування культури толерантності в новій українській школі. Проєкт Erasmus+ Модуль Жана Моне EUROTOLERCULTURE – потужний інструмент змін у педагогічному середовищі.