EUROTOLERCULTURE: СКЛАДАЄМО ПРОГРАМИ УРОКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ У РОЗРІЗІ КУЛЬТУРИ ТОЛЕРАНТНОСТІ

29 лютого студенти філологічного факультету ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) працювали з темами курсу «Європейські стратегії формування толерантного суспільства: медіа, освіта, мистецтво», що реалізується у межах проєкту Erasmus+ Модуль Жана Моне EUROTOLERCULTURE «Європейський досвід формування культури толерантності в українській перспективі: освіта, медіа, мистецтво».

Розробниця курсу, Ірина Бондаренко, представила практику упровадження культури толерантності в освітній процес країнами Європейського Союзу. Студенти довідалися про принципи Європейського інструменту демократії та прав людини (EIDHR) та спробували накласти практику захисту прав людини на реалії українського суспільства.

Філологи жваво обговорювали питання рівності, інтеграції та поваги до різноманітності всіх, включаючи жінок і дівчат, дітей і молодь, лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ), корінних народів, осіб, які належать до національних, етнічних, релігійних і мовних меншин, людей з інвалідністю, мігрантів, біженців, внутрішньо переміщених осіб та осіб без громадянства.

Ірина Бондаренко запропонувала майбутнім педагогам представити пакет реформ, спрямованих на нівелювання інтолерантного середовища у закладах середньої та вищої освіти, а також скласти програму уроків української літератури, які б прищепили школярам цінності інклюзивного суспільства. Студенти освітніх програм «Середня освіта. Українська мова і література», «Філологія. Українська мова та література», «Польський переклад та міжкультурні комунікації» Ілля Калініченко, Анна Дирибян, Ольга Синявська, Ліза Дімітрова, Дарʼя Харчева, Ірина Іванів, Біжко Софія, Василюк Анна запропонували цікаві методичні інструменти впровадження культури толерантності в освітній процес.

Проєкт EUROTOLERCULTURE – командна робота деканки філологічного факультету Ірини Бондаренко, завідувачки кафедри української літератури Наталії Горбач, доцентів кафедри Юлії Курилової, Валентини Ніколаєнко, Ірини Бакаленко, аспіранта кафедри Олександра Смирнова, які працюють над окремими модулями.

Водночас Ірина Бондаренко анонсувала проведення творчого конкурсу «Побачити, почути, відчути: на шляху до порозумінь», що охопить широку цільову аудиторію – школярів загальноосвітніх шкіл міста Запоріжжя та регіону, студентів ЗНУ, центри підтримки переселенців у м. Запоріжжя.